Комбинираното лечение на хипертонията увеличава риска от инфаркт

Лечението на кръвното налягане с комбинация между диуретици и блокатори на калциевите каналчета увеличава риска от развитие на инфаркт на миокарда.

[ad id=“236993″]

Съществуват няколко стандартни лекарствени схеми, които се прилагат при лечение на хипертония. Те могат да са монокомпонентни, тоест да включват само един лекарствен препарат, или поликомпонентни – когато включват няколко препарата. Лекарствените препарати са различни. Диуретици, блокатори на калциевите каналчета, бета-блокери и др.

Група учени от Университета във Вашингтон провели сравнително изследване върху влиянието на различните схеми на лечение върху кръвното и риска от развитие на инфаркт на миокарда.

Те изследвали около 1 300 пациенти от 30 до 80 години, които приемали двукомпонентна схема на лечение. В нея влизали препарати от различни класове, в които задължително имало и диуретик. Критериите за подбора на участниците били те да не страдат от сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, диабет и хронични заболявания на бъбреците.

[ad id=“236999″]

Проведеният анализ показал, че при използване на комбинации от диуретици и блокатори на калциевите каналчета, рискът от инфаркт на миокарда е почти два пъти по-голям, отколкото при приемане на диуретици и бета-блокери. Другите схеми на лечение, в които влизат диуретици, не увеличават риска от инфаркт.

Изследователите отбелязват, че фактори, като липса на лечение, голяма продължителност на хипертоничното заболяване или високо ниво на кръвното, съпътствано от пушене, не толкова силно повишават риска от развитие на инфаркт, колкото комбинацията на диуретици и блокатори на калциевите каналчета.

[ad id=“237001″]

За създаване на твърда основа за изменение на лечебните предписания е необходимо провеждането и на други мащабни и продължителни изследвания на различните схеми на лечение на хипертонията, което включва диуретиците, е заключението на учените.


image0 (9K)