Кемерово се вдигна заради огнения ад в мола, иска оставки

Президентът Владимир Путин се поклони пред жертвите, срещна се с протестиращите и посети ранените в болницата

[ad id=“225664″]

Стотици руснаци се събраха на протестен митинг на площада в Кемерово след пожара в търговския център „Зимна вишна“.

Протестиращите в сибирския град са гневни и настояват за щателното разследване на трагедията, както и да се оповести истинският брой на жертвите, защото в социалните мрежи има слухове, че те са много повече от тези, които се съобщават – 64. Митингът поиска и оставката на губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев, съобщи РИА „Новости“, предава Канал 3.

[ad id=“263680″]

Според очевидци на трагедията и хора, които са успели да се спасят, аварийните изходи са били затворени, сигналната система, оповестяваща пожар, не е била включена, а охранителите вместо да помагат, са пречили на хората да се спасяват. Труповете на 13 от децата до момента са разпознати, психолози опитват да успокоят близките.

[ad id=“236993″]

В Кемерово пристигна и руският президент Владимир Путин, който поднесе букет рози на импровизирания мемориал – стената на мола, превърнал се в лобно място и на много деца. От вчера хората отрупаха стените и пейките наоколо с цветя, плюшени играчки и запалени свещи.

Руският президент се срещна с част от протестиращите граждани и ги увери, че няма никакъв смисъл да се крие реалният брой на жертвите. Той ги помоли да не разпространяват неверни слухове в социалната мрежа и им обеща строги наказания за виновните.

[ad id=“236999″]

Путин проведе и съвещание с местната администрация в Кемерово, на което заяви, че огромната трагедия се е случила заради нехайство и немърливост.

„Какво става? Та нали това не са бойни действия, не е изненадващо изтичане на метан от шахтата! Хората отишли да се забавляват, деца… Говорим за демография и губим толкова хора, заради какво? Заради престъпна небрежност и нехайство“, заяви руският президент.

[ad id=“237001″]

Путин обеща строги наказания за виновните и посети ранените в болницата, сред които 18-годишен младеж, спасил се, скачайки през прозореца на горящия търговски център. Общо 15 са ранените, които са хоспитализирани, като най-тежко е състоянието на 11-годишно момче, включено на апаратно дишане. Путин се срещна и с някои от спасителите, измъквали деца от огнения ад.

Междувременно стана ясно, че от обявените за изчезнали 16 души три деца са намерени живи.

[ad id=“238430″]

Държавата ще отпусне помощ на семействата на загиналите по 1 млн. рубли, оповестиха още вчера властите. В Кемерово е обявен тридневен траур.


image0 (9K)