Историческият музей в Стара Загора показва уникална нумизматична изложба

     За първи път се показват части от 5 съкровища с монети, денари и антониани от средата на трети век, открити в околностите на селата Свобода, Сладък кладенец, Михайлово и Самуилово, Братя Даскалови, Казанка. На територията на Августа Траяна/Берое са открити общо 15  монетни съкровища, чието местонамиране маркира пътищата на готските нашествия в Тракия в средата на трети век.
[ad id=“263680″]
     Според монетните находки се предполага, че готите са нападнали Тракия преминавайки през Прохода на Републиката в Стара планина и след това са преминали  през Новозагорския проход в Средна гора. След опустошенията покрай Берое и във Филипопол са се изтеглили през прохода Пъстрово – Средногорово в Средна гора и след това през Шипченския проход в Стара планина са се отправили към  Абритус.
     Акцент в изложбата е фотокопие на ценен палимпсест, подарен в XVI век на Виенската национална библиотека, в който е споменат  Берое с нови данни за събитията от 250 г. В манускрипта се споменава за построяване на укрепление край Берое, с отбранителна цел. Възможно е това да е укреплението при с.  Землен, за което имаме данни, че е ползвано и през IV в за отбрана от готите.
[ad id=“225664″]
    Текстът на палимпсеста е идентифициран с труда на Дексип от Атина „Скитика”. Публикуван е от д-р Яна Грускова от Братиславския университет, сътрудник в Австрийската академия на науките и  Гунтер Мартин (университета в Цюрих).
   Внимание в изложбата е отделено и на Аспар, алано-готски благородник, отличен с най-високите византийски военни отличия, който е имал резиденция в Берое. За спасяването на Берое от хуните, градската управа му издига бронзова статуя, от която е запазен мраморният постамент под нея (сега експониран в музея в Стара Загора).

Откриване: 12 декември 2017 г., 17:30 ч.

Регионален исторически музей – Стара Загора, II експозиционно ниво


image0 (9K)