НОИ, не лъжете инвалидите. Грехота е, бе хора!

„Тръгна програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация – и тази година десетки хиляди ще могат да облекчат болежките си за сметка на общественото осигуряване“, патетично съобщиха от институцията. Звучи като цитат от кинопреглед отпреди 10-ти за немалкото, които си спомнят тази дата. Другите да питат – ще им се отрази добре.

[ad id=“225664″]

Преди да кажа простичките си аргументи, се изкушавам започна с края на този ексклузивно предизвикан и непредвиден коментар с дата 23 март 2018 година: Извинете г-да, но това е поредният цинизъм на самовлюбената себична корумпирана власт, ръководена от първоучителя й, понастоящем началник на Европредседателството на България, генерал и т.н. Бойко Борисов.

[ad id=“263680″]

ОФИЦИАЛАНАТА ИНФОРМАЦИЯ, дословно от сайта на НОИ:

„От 23 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2018 г. За нейната финансова реализация в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. са предвидени 20 103 061 лв.

Очаква се около 47 000 лица да ползват парични помощи за профилактика и рехабилитация през тази година.

Програмата за едно лице е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване.

Всяко лице за сметка на бюджета на ДОО има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Вече са подписани договорите с 18 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на програмата.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията.

Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Правоимащи са и лицата, които получават лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

[ad id=“263680″]

КОМЕНТАР, придружен от прости сметки:

Ура! Звучи направо прекрасно. Особено без последния абзац, за инвалидите. И още нещо, което не се чете в сайта на НОИ, но бТВ коректно, макар и с половин уста, съобщи: „Нощувките и процедурите са изцяло за сметка на НОИ. Доплаща се за храната и такса за резервацията – максумим 200 лв. за целия престой.“

200 лева за 10 дни за човек с инвалидна пенсия? За инвалид, който получава малко повече от 300 лева за месец? Извинете, абсурд. Отгоре на всичкото трябвало и да не е навършил пенсионна възраст. Тоест, тези след 64-66 – да си теглят гайлето както намерят за добре, докато държавата им „помага“? Ами да, така излиза. Ненавършилите пенсионна възраст с инвалидни пенсии около 300 лева, просто ще се втурнат да ползват „безплатните привилегии“, дето държавата им предоставя… Айде, бе. Какво иска да каже/докаже държавата?

Обаче се очаквало „около 47 000 лица да ползват парични помощи за профилактика и рехабилитация през тази година“.

Да видим какви лица могат да си позволят това.

  • Наистина болни и нуждаещи се, с някаква степен на инвалидност, та дори и до 100% – както сочат простите сметки, едва ли.
  • Остават работещите, платили си съвестно осигуровките за 6 месеца назад.

ЛИЧЕН КОМЕНТАР:

Дори да не е вярно, че средната заплата в България вече надхвърля 1000 лева, ако аз живея в малко градче, където не мога да похарча такава заплата за себе си (а, ако имам семейство, в което се формира общият фамилен доход), какъв ми е проблемът да извадя 200 лева и да ида в готин санаториум във Велинград примерно, където да ми угаждат 10 дена с всякакви благини, сауни и масажи „безплатно“. Това на мен наистина би ми излязло безплатно. Никакви грижи за децата, внуците, бабите, мъжете. Кеф – аз и санаториумът!

Благодарение на държавата, която ще похарчи  за такива като мен 20 103 061 лева – нещо за инвалидите? Тц, със сигурност. Ще ме използва мене, и ще продума за инвалидите и техните просто 200 лева „отгоре“. Които те никога няма да дадат за санаториум. „Давам, ама нямам“, както приятел наскоро ми припомни. Виц.

Да не говорим за хората със заплати мнооого над тази фантастична за благословените да работят в градчетата  и някое и друго оцеляло българско село…

Впрочем, тя и министърката Лиляна Павлова, министърка по всичко, спомена някъде из фундаменталните си промишления из Мрежата, че няма смисъл да се харчи държавата за пенсионери, дето им остава някоя и друга година живот. От нейната си „Гучи“ гледна точка, права е жената.  

Браво на НОИ, браво на държавата и идеолога й Бойко Методиев Борисов! Чиста, изпипана схема – да не казвам каква – че „Фейсбук“ ще ми извади личните данни и бедна ми е фантазията, както стана ясно тези дни, но това не е въпрос на този поразаточил се коментар.

ФИНАЛЪТ

Абе, стига лъгахте хората, бе. Опомнете се. Че е срамота, и грехота е. Който я е измислил тая схема, ще спечели от средно заможни лелки и бабички. Инвалидите ще продължат да си страдат и да дирят клинични пътеки. Онези, сключили договорите с „18 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на програмата“, защо смятат, че онези, които просто четат, не разбират, че всичко в тая държава се управлява със специално измислени правила за ограбване на по-слабия. (Нямах време да проверя тези 49 заведения, но щом НОИ, твърди, че има договор с тях, вярвам.)

Не лъжете хората. Докато разберат, че ги лъжете, те ви вярват. Някои от тях – на които не искате да помогнете – може и да умрат от вълнение. Пожалете ги. Опомнете се, бе хора!

Елена Дюлгерова


image0 (9K)