Затвор за известната турска певица Зухал Олджай. Обидила Ердоган

Известна турска певица и актриса е била осъдена на 10 месеца затвор за обида на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на концерт през 2016 година, съобщава турският в. „Хюриет“.

[ad id=“225664″]

Уточнява се, че певицата Зухал Олджай е била обвинена, че е променила текста на една от песните си, замествайки името на Ердоган в него и правейки обиден жест с ръка, докато пее по време на концерт, предава Нюз.бг. Видео от концерта показва Олджай да променя текста на песента си, за да се чете „Реджеп Тайип Ердоган, всичко е празно, всичко е лъжа, животът ще свърши един ден и ще кажеш „имах мечта“.

[ad id=“263680″]

В свидетелските си показания Олджай е отхвърлила обвиненията, посочвайки, че e използвала името на Ердоган, защото се връзва с римата и е нямала никакъв „скрит или обиден мотив“. По думите ?, жестът с ръка е бил насочен към човек от публиката.

Олджай преди е била глобена с 10 620 лири (2 708 долара) за „обида на държавен служител“ през 2010 г., припомня Анадолската агенция.

[ad id=“236993″]

Обиждането на президента е престъпление, наказуемо с до четири години затвор в Турция.

Адвокати на Ердоган, който доминира турската политика в продължение вече на повече от десетилетие, са завели повече от 1 800 дела срещу хора, включително карикатуристи, бивша победителка в конкурса „Мис Турция“ и ученици по обвинения в обида.

[ad id=“236999″]

Енес Кантер, турски баскетболист, който играе в НБА, също е съден задочно за обида на Ердоган.

 


image0 (9K)