Ето как в Германия експлоатират български работници

Сериозни разминавания между договорени и реални условия на труд установили експертите от Консултантския център на КНСБ за български работници.

Нарушенията са при наши работници, командировани или търсещи работа в Германия, информираха от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

[ad id=“263680″]

Един от случаите е на българка, наета за домашна помощница в Германия. Тя стояла денонощно до леглото на болен от малария пациент. Когато заминавала за Федералната република, жената е имала само договор за работа на 4 часа, информираха от центъра.

Пред трудовите експерти сънародничката ни разказала, че въпреки договора за ограничено работно време, е трябвало да извършва денонощно обслужване на болното лице, в чиито дом е живеела. Тя била принудена да го придружи и в болницата, където са го лекували от опасната тропическа болест, но никой не й е обяснил за заболяването. След като разбрала какъв е случаят, жената веднага си тръгнала. Правоотношението й било прекратено, без да й изплатят заплатата, която са й дължали. След сигнали и у нас, и в Германия – са били предприети мерки за изплащане на дължимата заплата.

„Трябва да се подчертае, че дори семейството на обслужваното лице да е изрядно и да е изплатило сумата към агенцията – българска или германска, това не е гаранция, че изплащането на възнаграждението ще бъде извършено“, обясниха експертите.

[ad id=“225664″]

Наши сънародници разказаха за друг случай на експлоатация и некоректно отношение към български работници в Германия. Група българи били наети да работят в цех за пакетиране на хранителни стоки. Той се намира извън един от големите германски градове. На хората било обещано определено заплащане на час и нормирано работно време. Вместо това работодателят ги карал да работят часове наред извънредно, включително и през почивните дни. Той не само, че не заплатил на българите извънредния труд, но не им давал и цялото възнаграждение, за което се били договорили. Освен това отказал да им поеме транспорта, въпреки че цехът се намира на километри от населено място.

Българите сами заплащали наемите за квартири. Освен това, буквално трудно намирали време – дори да си купят храна, защото в Германия много от магазините имат строго регламентирано работно време. Те не работят в неделя и през официалните празници.


image0 (9K)