Две български делегации едновременно в Израел – не се засекли нито веднъж

Две български делегации са били на посещение в Израел по повод 70-годишнината от създаването на държавата и 75 години от безпрецедентния акт на спасяването на българските евреи. По време на визитата обаче представителите на българската държава не са се засекли нито веднъж. Поредният българки абсурд бе потвърден пред бТВ от зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев, който е бил ръководител на правителствената делегация.

[ad id=“225664″]

От 20 до 22 март на официално държавно посещение в Израел и Палестина е и българският президент Румен Радев, който е придружаван от съпругата си Десислава. Георгиев чистосърдечно призна, че в Израел двете български делегации не са се засекли нито веднъж и не са контактували.

[ad id=“263680″]

На 21 март Георг Георгиев е бил на работна закуска на националните координатори и представителите на държавите в Международния алианс за възпоменание на Холокоста „IHRA“. Срещата се състоя в рамките на Шестия глобален форум за борба с антисемитизма, който се проведе в Държавата Израел.

Георг Георгиев е национален координатор за борба с антисемитизма. „Миналата година от Европейския съвет бе направена препоръка да бъдат назначени в европейските държави национални координатори за борба с антисемитизма. Все повече забелязваме нетолерантност, расизъм, език на омразата, език, който може да обиди интегрални части на нашите общества“, каза зам.-министърът на външните работи.

[ad id=“236993″]

„Няколко пъти бяха вандализирани паметници у нас с нацистки символи, бяха вандализирани еврейските гробища, друга проява на антисемитизма е Луковмарш. Всичко това са явления, които ни тревожат. Ако тези прояви не бъдат превентирани и наказани, те могат да прераснат в налагане на тормоз над обществата“, заяви Георгиев.

[ad id=“236999″]

„България е една държава, в която исторически проявите на подобен език са по-редки. За съжаление, напоследък наблюдаваме много зараждащи се националистически и фашистки движения. Не трябва да допускаме те да оказват влияние върху процесите в държавите ни“, отбеляза националният координатор за борба с антисемитизма.

По думите му отношенията между България и Израел са изключително добри. Те са гарантирани и от много добре представената българска общност в Израел. България се ползва с много голям авторитет и с много добро име. „В наше лице се вижда една приятелска държава“, подчерта Георг Георгиев.

[ad id=“237001″]

Той съобщи, че петима от пострадалите в автобусната катастрофа в Египет българи все още са в болница. 12 човека са избрали да продължат със своя круиз. „Нашият консул е на място – това, което е необходимо да да бъде създадено като организация, е направено“, каза още зам.-външният министър.


image0 (9K)