Главният прокурор се жалва в Комисията за защита на личните данни

Главният прокурор Сотир Цацаров внася жалба в Комисията за защита на личните данни в ролята си на гражданин. Реакцията идва ден след като разследване на бTV показа, че личната информация на всеки българин е застрашена.

[ad id=“225664″]

Вчера телевизията показа как за минути ЕГН-то ви може да бъде разкрито. Системата за придобиване на реални ЕГН-та е изключително проста и…законна.

„Не бяха установени нарушения на разпоредбите на ЗЗЛД” – това е оценката на Комисията за защита на личните данни, след като гражданинът, който сигнализира на нас, преди месеци е сезирал и институцията.

Когато имаме нечие ЕГН, лесно можем да видим здравноосигурителния статус, имотното състояние и участието в търговски дружества на човека, към когото проявяваме интерес.

[ad id=“263680″]

От Брюксел премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата мисли как да ограничи използването на ЕГН за различни услуги.

„Mного от компаниите, ако щеш, да отидеш да си пуснеш телевизия и да си платиш сметката, ти искат ЕГН, така че сме принудени доброволно да си го дадем. Има различни кодове и възможности. Във вторник вашият колега, който си е направил труда да намери моите данни, да дойде и подробно да му обясним какво към момента сме направили”, каза Борисов.

[ad id=“237001″]

И личните данни на главния прокурор не са защитени. Той ще се жалва в Комисията за защита на личните данни като гражданин, а не в ролята си на обвинител номер едно. „Поне сме се уверили, че здравните му осигуровки са платени“, пошегува се Цацаров.

„Просто ще подам жалба до Комисията за защита на личните данни и очаквам тя да си свърши работата, а самата Комисия дължи отговори”, отбеляза Цацаров. И вътрешният министър, чието ЕГН също излезе на светло, очаква мерки от комисията.

[ad id=“238430″]

„Не става въпрос само за лично пространство, а и за това, че може да бъде направена злоупотреба, вие добре обяснихте как”, коментира МВР-министърът Валентин Радев, цитиран от бТВ.

Системата ЕГН отдавна не е защитена и надеждна, коментира анализаторът проф. Михаил Константинов. „ЕГН-то е напълно пробита система и е добре, ако ще имаме някакви персонални номера, да направим нова система. Тази, която имаме в момента, е от 1977 г., време е да я обновим”, категоричен е той.

[ad id=“236999″]

Комисията вече даде препоръки на администраторите на лични дании да вземат мерки. Днес методът, по който ЕГН-та могат да бъдат разкривани, все още работи.


image0 (9K)