Вучич: Убийството на Оливер Иванович е терористичен акт!

Делегацията на Сърбия в Брюксел е прекъснала преговорите с Косово, които трябваше да се продължат днес след няколко месечна пауза

[ad id=“263680″]

Президентът на Сърбия Александър Вучич определи убийството на Оливер Иванович като терористичен акт, предава ТАСС, цитирана от „Фокус“.

„Убийството на Оливер Иванович е терористичен акт и ние ще се отнасяме към случая като такъв“, заяви във вторник сръбският държавен глава.

В 14:00 часа българско време започна извънредна среща на Съвета за национална сигурност на Сърбия заради убийството на Иванович, сочен като един от лидерите на косовските сърби, който бе застрелян по-рано във вторник в Косовска Митровица.

От сутринта, след като незпознати нападатели стреляха по Оливер Иванович – лидер на партията Гражданска инициатива „Сърбия, демокрация справедливост“, в резултат на което той почина, целият град е под полицейска блокада, предават косовските медии. 3 часа след убийството косовската полиция е потвърдила, че става въпрос за убийство и е разпространила съобщение, в което се казва, че „на местопрестъплението са намерени определени доказателства, които ще се използват в хода на по-нататъшното разследване“.

[ad id=“218001″]

Делегацията на Сърбия в Брюксел е прекъснала преговорите с Прищина, които трябваше да се продължат днес след няколко месечна пауза.

Косовският президент Хашим Тачи остро осъди убийството на сръбския политик и лидер на етническите сърби Оливер Иванович в Косовска Митровица, предава Kosova Press. Косовският президент е призовал жителите на Северно Косово да сътрудничат на полицията. В профила си във „Фейсбук“ Тачи е поискал от силите за сигурност „колкото може по-бързо да разкрият подробностите за убийството и за извършителите и те да бъдат предадени на правосъдието“.

[ad id=“218548″]

Сръбският президент Александър Вучич е провел телефонен разговор с върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, като двамата са обсъдили убийството на сочения като един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович. Това съобщава сръбската информационна агенция Tanjug. От Белград не се потвърдили информацията.

Иванович бе убит сутринта във вторник в северната част на Косовска Митровица, след като срещу него бе открит огън от преминаващ автомобил, който по-късно бе открит унищожен.


image0 (9K)