БСП: Борисов предаде българските превозвачи, не Чърчил, Рузвелт и Сталин

„Българските превозвачи бяха предадени от премиера и министъра на транспорта. Председатели сме на Съвета на Европейския съюз и не можем да защитим националните си интереси. Това заяви на пресконференция депутатът от „БСП за България“ Георги Свиленски.

[ad id=“225664″]

Той обвини правителството, че само на думи брани интереса на автомобилния бранш, но през ноември м.г. в Брюксел, когато се е гласувал новият пакет за мобилност в Съвета по транспорт в ЕП, то е подкрепило измененията. „Дори по темата за почивката на шофьорите новият регламент е получил зелена светлина от българските управници“, каза Свиленски.

Затова червените канят утре в 9 ч сутринта премиерът да дойде в парламента и да каже какво реално прави за българските превозвачи.

„Както винаги, за премиера трябва да има някой виновен. Този път няма как да е виновна БСП, че правителството проспа над година, за да вземе отношение по Пакета за мобилност и по защита на правата на българските превозвачи и шофьори. Борисов намери виновник и това са Чърчил и Рузвелт – че така са разпределили България в тази част на Европа”, добави народният представител.

[ad id=“263680″]

Свиленски допълни, че през ноември м.г., правителството е взело решение как да гласува транспортният ни министър на Съвета по транспорт. „Позицията на правителството ни е била: „Българската страна благодари на Естонското председателство за положените усилия за постигане на напредък по отношение на предложението, подкрепяме доклада за напредъка с оглед подготовката за по-нататъшен напредък по предложенията за предложенията за автомобилен пакет”, разкри депутатът.

По думите му правителството е взело и решение, с което министърът на транспорта Ивайло Московски или упълномощени от него лица да вземат участие в заседание, касаещо Пакета за мобилност, за да изложи позицията на България.

[ad id=“236993″]

Според Свиленски на заседанието на Съвета по транспорт на 5 декември 2017 г., представителите на всички държави взимат отношение. Например Румъния е изразила притеснение относно ограничаването на каботажа, въпроса за връщането у дома, както и забраната за ползване на седмична почивка в кабината на водача и др. Отношение взимат и: Ирландия, Австрия, Чехия, Великобритания, Финландия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Белгия, Словения, Швеция, Дания, Унгария, Латвия, Малта, Холандия, Люксембург, Хърватска, Полша, Гърция и Италия. България е мълчала.

„Там където е било обсъждането, страната ни мълчи, а тук казват, че защитават интересите на българските превозвачи. Трябва да им е ясно, че през тази една година, те са били предадени от българското правителство. Тук си говорим едно, на срещата с Макрон в Евксиноград също, но там където трябва да бъдат отстоявани българските интереси, министър-председателят и министърът на транспорта – мълчат” отсече Свиленски.

 

[ad id=“236999″]

Едва миналия петък, когато НС прие позиция, с която задължи правителството да вземе решение и да каже какво защитава от исканията на превозвачите, има раздвижване. След това премиерът се е срещнал с еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, която му е отговорила – да си дадем предложенията.

Свиленски обясни, че това означава, че до вчера, българското правителство не е имало позиция и предложение по казуса, за да защити българските превозвачи. Той добави, че „БСП за България” ще поиска утре министър-председателят да докладва в парламента какво е свършило правителството за превозвачите.


image0 (9K)