Борисов оптимист, че до година можем да се поздравим в чакалнята на еврозоната

Премиерът разкри, че предстоят „тихи преговори“ с европейските банкери, и изрази своя оптимизъм, че до година България ще постигне своето – влизане в чакалнята в еврозоната. И наблегна, че ние не представляваме риск за Европа. 

[ad id=“225664″]

„По темата с еврото има два мита – лихвите ще се вдигнат или – ще бъде като в Гърция. Но всичко зависи от политическата класа.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов на конференцията „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, организирана от президента на ПЕС Сергей Станишев и евродепутата Ева Майдел.

„Хубаво е че на това събитие са всички големи политически партии. Искаме до една година да влезем в чакалнята на еврозоната, да намалим лихвите по кредитите, повече стабилност и сигурност в банковата система, повече инвестиции. Това е при задължителна политическа стабилност – всичко си зависи от нас и нашите ръце“, изтъкна още Борисов, който посочи и двата възможни варианта за България от влизането в еврозоната.

[ad id=“263680″]

„В рамките на една година България може да кандидатства за влизане в еврозоната. Това, което искат от нас с пътната карта, е първо да влезем в банковия и паричен съюз, а след това – в чакалнята за еврозоната. Ние искаме първо в чакалнята на еврозоната и един ден след това – в банковия и паричен надзор. Това обясни Борисов, когато беше питан за подробности относно пътната карта. И се извини на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че „разкрива подробности“.

[ad id=“236993″]

„Не съм оптимист, че в рамките на няколко месеца ще кандидатстваме за еврозоната. Но съм убеден, че бихме могли да се справим в рамките на една година – имаме готовност. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „Чакалнята“ или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, а и рисковете са много“, каза още премиерът.

Той посочи, че влизането в еврозоната е тема, по която има две мнения. „Първото положително е, че кредитният рейтинг и лихви по кредити ще тръгнат нагоре, но има обратния вариант като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на държавата. И понеже винаги сме много по-силни и ние от ГЕРБ, и колегите от БСП, да се черним, но ако погледнем как върви графиката на външния дълг, ще видим, че с Гърция тръгваме от 100% и как до преди няколко дни ние достигаме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%.

[ad id=“236999″]

„Сиреч, когато кандидатстваме в еврозоната можем да говорим за стабилност и постоянство, че което и да е правителство това нещо ще го спазва“, допълни Борисов. По думите му е важно, когато се защитава дадена теза, да се имат предвид рисковете. „Ние не представляваме риск за Европа, защото всички правителства не си дадохме националния резерв. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават възможност да се постигне стабилност. Ние имаме много добър златен резерв“, изтъкна Борисов и подчерта важността на политическата стабилност.

[ad id=“237001″]

Борисов не скри, че не само в България има митове от присъединяването ни към еврозоната, такива има и в Европа. Там се страхували, че ще станем втора Гърция. Затова подчерта как техният дълг расте, а нашият – намалява.

Ние не представляваме риск за Европа, защото удържахме – пак казвам, всички правителства. Не си дадохме на съхранение и не си продадохме златния резерв – имаме хубав златен резерв, имаме фискален резерв, което постигаме със стабилност“, отчете премиерът.

[ad id=“238430″]

„Ако видите дълговете на Полша, Словакия, Унгария, това ще означава, че спокойно можем да похарчим 10-15 милиарда веднага и всички ще харесат това, защото така ние ще вдигнем пенсиите и всичко, но едва ли ще се го харесат бъдещите поколения, които ще трябва да го изплащат“, заяви Бойко Борисов.

По повод третото място на България по най-нисък дълг в ЕС (след Естония и Люксембург), премиерът се зарече до края на мандата си да свали под 20% задлъжнялостта на страната и тя да измести Люксембург от второто място.

Бойко Борисов припомни изказването на Сергей Станишев. „Господин Станишев завърши много добре с въпроса „Какво би станало, ако не участваме (в еврозоната)?“. Тогава не би трябвало да се сърдим, ако едни държави искат да се развиват на първа скорост, а други, с други претенции, да си правят тяхна политика. Ние от кои искаме да бъдем? Ясно е, че ако искаме да сме като силните страни и икономики с обща валута, трябва да влезем в техните измерения“, подчерта Бойко Борисов.

Той разкри, че предстоят „тихи преговори“ с европейските банкери, и изрази своя оптимизъм, че до година България ще постигне своето – влизане в чакалнята в еврозоната.

[ad id=“218001″]

„Оптимист съм, че в рамките на една година можем да се поздравим с успех по този въпрос. Иска ми се да е за няколко месеца, но няма да може, а и президентът Макрон има нови идеи към разделяне на Европа, а не за обединение“, завърши премиерът.

На директния въпрос на медиите след края на форума дали правителството ще подаде молба за чакалнята на еврозоната до юни, Борисов заяви, че в еврогрупата не обичат да ги притискат.

[ad id=“225664″]

В Европа искали първо да се присъединим към Банковия съюз, за да ни пуснат в чакалнята, нашето предложение е първо да влезем в чакалнята, а още на другия ден – в Банковия съюз, разкри Борисов.

Форумът е третото събитие под мотото „ЕВРОПА ОТНОВО НА ПЪТ“, инициирани от Станишев. Премиерът Борисов бе гост и на първата дискусия, посветена на „Бялата книга“ на Жан-Клод Юнкер, която бе на 5 юни 2017 г. Участник в нея бе и премиерът Симеон Сакскобургготски.


image0 (9K)