Борисов: Елитът на Балканите мисли за народите си, а не като преди 20 г. – кого да заколи

„Няма друга възможност да постигнем общите цели и да предложим на нашите граждани сигурност и по-добри перспективи за развитие, освен да посрещнем предизвикателствата на променящия се свят заедно и обединени“, посочи премиерът

[ad id=“225664″]

„Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа остава водещ политически формат за открита и честна дискусия по важните за нас въпроси.“ Това подчерта министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Срещата на върха на ПСЮИЕ в Бърно при Краню, която обобщава постигнатия напредък в рамките на Словенското председателство на инициативата, съобщиха от правителствената информационна служба.

„В момента Балканите имат политически елит, който мисли за своите народи – за мир, за просперитет, за своята младеж, а не както преди 20 години – къде и колко хора да заколи“, обобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Видеото от разговора му с медиите е качено в неговия профил във Фейсбук.

[ad id=“263680″]

„Отчетох ролята на Ангела Меркел, това, колко много помагат срещите, които Берлин проведе с Вучич, със Зоран Заев, с Рама и че най-вече имаме пълен карт бланш коридорите № 10 и 8 да бъдат направени“, каза още премиерът.

Борисов припомни поетия през миналата година на срещата на ПСЮИЕ в Дубровник ангажимент въпросите на Западните Балкани да бъдат поставени високо в приоритетите на ЕС по време на Българското председателство. Той подчерта, че изминалите четири месеца са направили темата актуална във всички държави-членки, с нея са ангажирани както европейските институции, така и международни финансови организации. Постигнати са и договорености тя да остане във фокуса и на следващите председателства на Съвета на ЕС.

[ad id=“236993″]

„Желанието ни е да използваме откритата възможност, за да направим процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани необратим. Очакваме срещата в София на 17 май да бъде знакова за европейската им перспектива, за задълбочаването на икономическата интеграция, регионалното сътрудничество и изграждането на така необходимата на нашите страни свързаност“, посочи министър-председателят.

Той отново изтъкна ролята на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения като ключови за напредъка в икономическата, политическата и сферата на сигурността. „От нас ще зависи след това да използваме възможностите, които се отварят. Сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие“, подчерта Борисов.

[ad id=“236999″]

Българският премиер приветства Стратегията на ЕК за Западните Балкани и готовността за стартиране на преговорите за членство с Тирана и Скопие, но ясно подчерта, че европейската перспектива трябва да е за всички страни на Балканите.

„Няма друга възможност да постигнем общите цели и да предложим на нашите граждани сигурност и по-добри перспективи за развитие, освен да посрещнем предизвикателствата на променящия се свят заедно и обединени“, посочи премиерът и призова за повече прагматизъм в отношенията между страните от ПСЮИЕ и ЕС.

[ad id=“237001″]

Борисов изтъкна ролята в този процес на Съвета за регионално сътрудничество на ПСЮИЕ, като отбеляза приноса му в усилията за реформи и развитие в Югоизточна Европа.


image0 (9K)